CS Mioveni, „lanterna roșie” a Superligii, era dată ca și retrogradată la capătul lui 2022. Situația financiară, jocul echipei sau nemulțumirea fotbaliștilor păreau că, pentru restul sezonului, vor face din argeșeni o simplă participantă în campionat. Totuși, venirea lui Dică a produs schimbarea la față. Cu câteva transferuri, printre care și cel al lui Amine Benchaib (24 de ani), „Dicanio” și CS Mioveni au devenit una dintre nucile tari ale competiției în 2023. ProSport a realizat, în exclusivitate, un interviu cu belgianul care are origini în Maroc. Decarul echipei a povestit cum s-a adaptat în România, diferența de nivel față de campionatul belgian, dar și felul în care a motivat Dică o echipă aflată la podea.
Amine, ai lăsat Belgia pentru a semna cu „lanterna roșie” a Superligii. Cine te-a convins să faci acest pas?
Antrenorul, Nicolae Dică. Am avut oferte, dar niciuna din România. Din ce știu eu, m-au dorit echipe din Olanda, Germania și Turcia, toate în prima ligă. Totuși, important pentru mine a fost să joc. Am purtat o conversație cu antrenorul, mi-a transmis că m-a văzut jucând și că are încredere în mine. M-a convins. În rest, nu am mai vorbit cu nimeni legat de venirea mea în România.
Au existat zvonuri legate și de FCSB. Știi ceva?
Cum am mai zis, am auzit și eu aceste zvonuri. Este posibil ca agentul meu să fi vorbit cu el, dar eu nu l-am întrebat și el nu mi-a zis nimic.
Început bun pentru tine, pentru echipă, în 2023. La nivel individual, ai dat trei goluri, o pasă decisivă, iar la nivel colectiv, echipa cunoaște o îmbunătățire vizibilă în joc. Care este secretul?
Antrenorul a vrut să schimbe ceva la echipă. Are o ambiție foarte mare. A adus toți jucătorii de care a crezut că este nevoie pentru a salva echipa și felul în care muncește, felul în care ne transmite ce vrea de la noi este foarte clar. Antrenamentele sunt foarte bune, ne lovim de situații pe care le întâlnim și în jocurile oficiale. Pentru moment, după cum se vede, lucrurile merg pe o pantă ascendentă. Sper să continuăm așa și să salvăm echipa.
Știai ceva de Nicolae Dică înainte să vii aici?
Sincer să fiu, nu. Nu prea știam nimic nici despre liga din România. Mi-am dat seama din momentul în care am vorbit prima oară că și el a jucat fotbal. A fost număr 10, ca și mine. Am aflat după că a antrenat FCSB.
Ce auzisei despre România?
Evident, am auzit de Gică Hagi. Legendă! Fiul său, de asemenea, a jucat în Belgia acum câțiva ani. Majoritatea jucătorilor care joacă în Europa, se vede, au calitate, dar, despre ligă, nu știam aproape nimic înainte să ajung aici.
Cum ar fi să joci sub comanda lui Gică Hagi?
Nu știu cum este ca antrenor, dar știu că Farul este echipa de pe primul loc fără să vorbim despre vreo coincidență. Mi-ar plăcea să-l cunosc, este o legendă!
Și Răzvan Marin a jucat în Belgia.
Da, da, ne-am întâlnit de trei sau patru ori. El, număr 6, eu, număr 10, am avut dueluri directe. Jucător bun, tehnic, cu un șut puternic. Se vede, a plecat după la Ajax și, chiar dacă n-a mers așa bine acolo, a ajuns în Italia.
În puținul timp petrecut aici, cum ți se pare nivelul, comparativ cu Belgia?
Se asemănă și nu prea. În schimb, fiecare joc este diferit. Sunt echipe care au un atacant puternic, pivot, care joacă cu mingi lungi și tu trebuie să recuperezi mingea a doua. Sunt, de asemenea, echipe care încearcă să joace fotbal frumos, cu mingea jos, precum Rapid sau Sepsi. Trebuie să te adaptezi fiecărui joc. Este o ligă unde sunt multe surprize, unde, să zicem, o echipă din fundul clasamentului poate bate oricând una de pe primele locuri. Îmi place nivelul fotbalistic, este foarte bun.
Ai menționat de Rapid. Ai auzit de antrenorul lor, de Adrian Mutu?
Un foarte bun atacant! Mi-l amintesc din perioada Chelsea. Când eram mai mic, mă jucam pe Play-Station cu el. Am doar amintiri frumoase legate de el. A fost un jucător foarte bun, acum, ca antrenor, la fel, face o treabă bună la Rapid. Am jucat împotriva echipei lui, a Rapidului, echipă bună, se vede și în clasament.
Suporterii rapidiști cum ți s-au părut?
Înainte să semnez cu CS Mioveni, știam că Rapidul are fanii „nebuni”. Știu că, în trecut, Rapidul a jucat în Europa. La fel și Steaua, știam echipa de dinainte (n.r. – FCSB). Am văzut filmulețe pe Instagram, Youtube, cu suporterii celor de la Rapid. Fac foarte multă gălăgie. Nu mă așteptam să fie atât de mulți la Mioveni. A fost greu pentru noi, dar am luat un punct și, la final, este un rezultat bun.
Îi poți compara cu cei belgieni?
Acolo depinde de la echipă la echipă. Sunt formații care au suporteri, dar care sunt foarte liniștiți. În schimb, există și echipe care au suporterii asemănători celor de la Rapid. Ca să-ți dau un exemplu, când jucam la Charleroi, derby-urile cu Standard Liege erau… wow. Pierdeai meciul, suporterii veneau în fața autocarului, în fața mașinii. Nebuni rău…
CS Mioveni era dată ca și retrogradată, dar, se pare, echipa a „înviat”. Cum este atmosfera?
Foarte bună! Acum încercăm să luăm cât mai multe puncte și, în play-out, când se înjumătățesc, diferența nu va mai fi atât de mare. Avem nouă finale de jucat după sezonul regular. Mergem, cum zice antrenorul, mereu la victorie.
Jucați și în Cupa României. V-a vorbit Dică de această competiție?
Nu ne-a zis nimic. Mai este până atunci. Cel mai important lucru pentru CS Mioveni este să rămână în prima ligă. Cupa României ar fi un bonus, atât pentru mine, ca jucător, cât și pentru club.
Cum sunt condițiile pe care le-ai găsit aici? Staff, coechipieri, facilități.
Lucrurile sunt diferite față de Belgia. Mioveni nu este un oraș foarte mare, trebuie să te adaptezi. Oamenii din club sunt foarte de treabă, foarte liniștiți, îmi place mentalitatea lor. Încearcă să te ajute cum pot.
Cum arată o zi obișinuită la Mioveni pentru tine?
Ne antrenăm dimineața. După antrenament fac recuperare. Ulterior, plec acasă și ziua este foarte ușoară. 90% din zi vorbesc cu familia, mă uit pe Netflix sau la fotbal. Lucruri normale. Nu sunt genul de persoană căreia îi place să iasă des. Nici nu mă plictisesc. Am niște prieteni aici, sunt și doi francezi care vorbesc aceeași limbă, încă un băiat care vorbește olandeză.
Ai învățat vreun cuvânt în română?
Lucruri obișnuite, legate de fotbal, dar și înjurături, bineînțeles. E o limbă foarte grea. Eu vorbesc șase limbi, ca să-ți faci o idee, dar româna este foarte dificilă. Vorbesc tarifit (n.r. – limbă din regiunea Rif, nordul Marocului), arabă, neerlandeză, franceză, engleză, turcă și puțină spaniolă, chiar fac niște cursuri. Și evident, cât mai curând limba română.
Belgian cu origini în Maroc. Cum te simți mai mult?
Părinții mei sunt născuți în Maroc, dar eu m-am născut în Belgia. Mă consider mai mult marocan, chiar dacă Belgia mi-a dat șansa să devin un jucător profesionist. Acolo am făcut primii pași în fotbal, dar Maroc rămâne în sufletul meu.
Marocul a terminat pe locul 4 la Cupa Mondială. Nebunia mare în țară?
Da, a fost nebunie în țară. Avem o echipă valoroasă. Dacă poți bate Portugalia, Spania sau Belgia, e clar, nu e din cauza norocului, ci a valorii. Nu am putut să merg în țară pentru că aveam antrenamente, dar mi-au povestit prietenii mei, familia, cum a fost. Mi-au trimis și filmulețe. A fost ceva de necrezut.
Te gândești la echipa națională?
Evident! Dacă voi primi șansa, voi răspunde pozitiv în secunda doi. Am fost convocat în al doilea an ca profesionist. Herve Renard (n.r. – antrenorul actual al Arabiei Saudite care a învins Argentina, în faza grupelor, 2-1, la Mondialul din Qatar) era selecționer. Am avut, însă, ghinion, pentru că mi-am sucit, la momentul respectiv, glezna. A mai fost o șansă, dar pentru U21, când aveam 19 ani. Antrenorul de la club nu m-a lăsat să plec. Eram jucător de bază și, la echipa națională, era doar un meci amical.
Amine, pe final, ce te gândești să faci la vară? Ești împrumut aici, iar CS Mioveni are prima opțiune să te achiziționeze.
Sincer să fiu, nu-mi place să vorbesc dinainte. Nu știu cum se va derula sezonul. Eu vreau să marchez cât mai mult, să dau cât mai multe pase de gol, iar, la final, echipa să se salveze. Vom vedea. Dacă am o ofertă bună, sigur. Depinde, însă, ce va urma. Am contract în Belgia până în vara lui 2025. Vom vedea la vară.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER